In het voorjaar van 2018 kreeg ik via via een vacature doorgestuurd voor het dirigentschap van Jongerenkoor Faith. Vanaf het moment dat ik de vacature las, wist ik heel bestemd: “Dit is mijn plek!” Doordat die stem van binnen zo luid en duidelijk sprak, was ik heel ontspannen bij het sollicitatiegesprek en de daaropvolgende proefrepetitie. Daarna bleek dat het gevoel wederzijds was, het koor vond ook dat ik hun nieuwe dirigente moest worden. Sindsdien vervul ik met zeer veel plezier deze mooie functie!

In 1975 werd ik in Bangladesh geboren, en geadopteerd door een Nederlands echtpaar met aan moeders kant een Katholieke achtergrond. Inmiddels heb ik ook al een nieuw koorlid ingebracht: Mijn dochter Ninthe!
Ik ben in het bezit van een bachelor en master in Zang, en een bachelor en master in muziekeducatie met als keuze-specialisatie Koordirectie van het Koninklijk Conservatorium. Daarnaast ook een bachelor en bijna een master in Musicologie van de Universiteit van Amsterdam. Aankomend jaar (2019) hoop ik ook het diploma Koordirigent officieel aan mijn CV te kunnen toevoegen in de vorm van de applicatieopleiding Koordirectie aan het conservatorium van Utrecht. Naast het dirigentschap bij Faith werk ik als zang- en muziektheorie docent en houd ik me bezig met onderzoek op muziek filosofisch en -educatief gebied. Inmiddels heb ik ruim 20 jaar ervaring als zang-, koor- en muziekdocent op scholen en naschoolse instanties. Ik vind het belangrijk dat een koor zelfstandig is in het zingen, en zowel a cappella als met band een goede kwaliteit weet te produceren in stemgeluid en zuiverheid. Daar werken we veel aan in de repetities. Samen zingen verbindt. Deze verbinding door muziek was ik een tijdje kwijt, maar dankzij Faith is dat weer helemaal teruggekomen! Het is enorm inspirerend om met een groep jonge mensen te mogen werken die zo enthousiast zijn om te zingen en die mij zo gastvrij en met open armen ontvangen hebben. De vorige dirigente heeft maar liefst 15 jaar met Faith gewerkt, wat ik heel goed begrijp, want het is een geweldige werkplek. Mijn doel is dan ook om minimaal 16 jaar als dirigent bij Faith aan te blijven!

team-member

Usha Berfelo

Dirigente Faith